Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участници от 32 държави на летен семинар по български език и култура във ВТУ

Снимка: Здравка Маслянкова

Участници от 32 държави се събират във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий" за откриващия се тази сутрин летен семинар по български език и култура.

За 47-ма година ВТУ събира студенти, докторанти, преводачи, но и музиканти, полицаи, учители и държавни служители от Европа, Америка и Азия, които три седмици ще учат български език и култура, народни песни и танци. Ще имат лектории по българска история и съвременно българско кино и за първи път занятия по българска митология.

Участниците в семинара по българистика във Велико Търново тази година са 88, поясни доц. Валерия Тодорова, заместник-директор на семинара.

"Най-много участници тази година са от Турция – шестима. От Италия, Германия, Полша, Румъния и Япония са по петима. Най-младият участник е Александра Хезинова от Чехия, тя е на 17 години. Най-възрастният участник е Жан Роби от Италия и е на 74 години", посочи още тя.

Участниците в семинара ще посетят различни културни събития във Велико Търново, Арбанаси, „Етъра“ в Габрово и Трявна, а последните дни ще бъдат на българското Черноморие.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна