Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението на камиони над 20 тона ще бъде ограничено в следобедните часове в някои области заради високите температури и днес

Снимка: Радио ВИДИН

Движението на камиони над 20 т по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра ще бъде ограничено от 13:00 до 21:00 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

В област Русе ще бъде ограничено движението на тежкотоварни камиони по пътя I-2 Русе - Разград в участъка от изхода на Русе в посока Разград при 12-ти км до 37-ми км, както и по пътя I-5 Русе - Велико Търново от изхода на Русе при 6-ти до 65-ти километър. Ще бъде спряно движението и по пътя I-5 в участъка от град Бяла в посока Русе до град Русе.

В област Шумен временно ще бъде ограничено движението в отсечка от автомагистрала „Хемус“ от 311-и км при Буховци до 376-ти км при Невша, и по пътя I-4 Търговище - Шумен, в отсечката Черенча - п. в. „Белокопитово“ (от 250-и до 258-и км).

На териториите на областите Шумен и Разград тежкотоварните превозни средства ще бъдат спирани за движение в участъка от пътя I-2 Русе - Шумен – Варна, а в областите Силистра и Шумен - по първокласния път I-7 Силистра - Шумен.

В областите Велико Търново и Търговище трафикът на камиони над 20 т ще бъде временно ограничен по пътя І-4 Севлиево - Велико Търново - Търговище между с. Ново село и Черенча (от 101-и км до 250-ти км). Ще бъде спрян тежкотоварният трафик и в участък от първокласния път І-5 Полски Тръмбеш – Велико Търново - Габрово от района на Полски Тръмбеш до Дебелец (от 65-ти км до 115-и км), както и по пътя ІІ-55 Дебелец – Предела – Гурково, в отсечката от Дебелец до село Мишеморков хан.

Спирането на тежкотоварния трафик в определени участъци от републиканската пътна мрежа в следобедните часове, когато температурите са най-високи, е за да се минимизират рисковете от деформации на пътната настилка и да се опази живота и здравето на пътуващите. При спиране на движението тежкотоварните автомобили ще изчакват извън пътното платно на определени места, без да пречат на останалите участници в движението. Ограничението не се отнася за моторни превозни средства, превозващи бързоразвалящи се храни, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

Агенцията „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на останалите пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение в случай на инцидент, посочват от АПИ.

Движението на камиони беше ограничено в някои области в страната вчера, 14 юли, както и в събота. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна