Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военна верижна техника се включва в гасенето на пожара в община Свиленгград

| обновено на 15.07.24 в 09:57
СНИМКА: Христо Христов

Ситуацията с пожара в Свиленградско остава тежка, гаси се и от въздуха с два хеликоптера, съобщава сътрудникът ни в Хасково Христо Христов. 17 екипа на пожарната са ангажирани с овладяването на стихията, която се разраства на два фронта: село Щит – село Михалич, както и в посока Пъстрогор – село Младиново. 

Над 100хил декара са изгорели до момента. Близо 25 хил. декара е засегнатият горски фонд. В село Левка е изгоряла кравеферма, но няма пострадали животни. Екипи на пожарната продължават да работят съвместно с доброволци, горски служители, земеделци с техника и водоноски. Правят се просеки. 

В рамките на вчерашния ден заместник-министърът на земеделието Мирослав Маринов, който участва в гасенето на пожара край свиленградското село Дервиш могила, каза, че горските стопанства разполагат със 126 пожарни автомобила за първа реакция. Очаква се днес в гасенето на пожара в община Свиленград да се включи и военна верижна техника. Двата хеликоптера, които участват в гасенето, също остават на терен.

Силният вятър продължава да усложнява ситуацията.


По публикацията работи: Живко Иванов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна