Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пети ден борба с пожара в Огражден планина над Петрич

Снимка: ЮЗДП

Пети ден продължава борбата с огнената стихия в Огражден планина над Петрич. Пожарът, който се пренесе от Северна Македония към България вече е обхванал над 130 декара иглолистна гора.

Пет пожарни автомобила и десетки служители от пожарните служби в Петрич и Сандански, три горски стопанства, доброволци и ловци, са на терен от 4 часа сутринта, съобщи директорът на горското стопанство в Петрич инж. Николай Тановски. 

Снощи огнената стихия е била овладяна с направата на минерализовани ивици, но около 2:00 часа силен вятър отново е активирал две големи пожарни огнища над петричките села Гега и Долна Крушица.

Засегнати са около 130 декара иглолистни насаждения. В момента усилията на всички огнеборци са насочени към недопускане на разрастването на пожара в Огражден и към високопланинските села.

Обстановката остава сложна, както на наша територия, така и в Република Северна Македония, откъдето тръгна пожарът. 

Планината е изключително суха и опасността от възникване на нови пожари е реална, заявиха от Югозападното държавно предприятие, които отправят апел към всички хора да не палят огън дори на местата, където това е разрешено.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна