Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Атина очакват пристигането на Фреди Белери

Поддръжници на Фреди Белери пред Апелативния съд в Тирана, 25 юни 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Журналисти и симпатизанти на евродепутата Фреди Белери очакват днес в Атина пристигането му. Той получи отпуск от затвора в Албания, за да положи клетва в Европарламента. Процесът срещу него предизвика силно напрежение в отношенията на Тирана с Атина.

Днес Фреди Белери беше освободен от затвора в Албания с петдневна отпуска, за да положи клетва и да участва в първото заседание на Европейския парламент. На летището в Атина го очакват активисти на управляващата консервативната партия "Нова демокрация", както и други евродепутати. Очаква се Белери да даде пресконференция в Атина, а след това да замине за Страсбург за пленарната сесия.

Албанският съд осъди Белери на две години лишаване от свобода за купуване на гласове преди местните избори в град Химара. Той спечели вота от затвора, но не положи клетва като кмет на града поради действаща присъда. Според защитата процесът срещу него е политически, защото в албанския град Химара живеят етнически гърци.

Всички опити на гръцката дипломация да го освободи от затвора не успяха и Белери, който е с двойно гражданство, излежава присъда до октомври.

На евроизборите консерваторите масово гласуваха за него и той спечели евродепутатско място.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна