Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалното министерство предлага линията на бедност през 2025 г. да стане 638 лв.

Снимка: Ани Петрова

Социалното министерство предлага през следващата година линията на бедност в страната да се повиши на 638 лева. Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане. Повишението е със 112 лева спрямо сегашният размер от 526 лева.

Линията на бедност по закон се актуализира ежегодно спрямо данните от изследването на "Евростат" - статистика на доходите и условията на живот, като за следващата година ще се вземат предвид данните от 2023 година.

Ръстът в размера означава, че от началото на идната година автоматично ще се повишат размерите на месечните помощи на над 670 000 хора с трайни увреждания. Те се определят в различни проценти от линията на бедност спрямо степента на увреждането, като така най-високата месечна помощ ще достигне 363 лева.

Взимат я тези хора с увреждания над 90 процента, с чужда помощ, и които получават социална пенсия за инвалидност.

Ще се повишат и предоставяните средства за превенция и реинтеграция на деца, които се отглеждат при роднини, близки и в приемни семейства.

Ръстът оказва влияние и за достъпа до социалните помощи, включително и тези за отопление, както и до пенсията за старост. Повишението на линията на бедност от 1 януари догодина с над 21 процента обаче ще увеличи от същата дата отново броят на пенсионерите с пенсии под прага на бедност.

Сега, с актуализацията на пенсиите от 1 юли с 11 процента, броят на хората с пенсии под прага намаля на 324 000 и отново ще се повиши с няколкостотин хиляди до 1 юли следващата година, тъй като прагът ще е 638 лева.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна