Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

Снимка: НЧ Христо Ботев - Калофер

Освен с природни дадености, Калофер ни кани на среща с красота и музика, създадени от нашите древни традиции.

Калоферската дантела или магията в бяло е като пътуване във времето. От XIX век до днес занаятът изисква едни и същи инструменти - дървени совалки и цилиндрична възглавничка, и много търпение. 

От времето на пищните кралски облекла, откъдето е привнесена дантелата, до богато украсена трапеза, днес това изкуство - занаят предлага различни бижута и украса за дома

Бижутата обеци, брошки, гривни и чокъри са новият прочит на съвременните майстори на калоферската дантела. 

"За 25 ти пореден път ще се проведе празникът на Калоферската дантела на емблематичната дата - 15 август, разказа за предаването "Пътувай с "Хоризонт" Диана Овчелорава, майстор плетач на калоферска дантела от Творчески център на калоферската дантела в гр. Калофер.

Радостина Червенякова
А в Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер Радостина Червенякова открива гайдата още от малка, вече 5 години свири на традиционния за България духов инструмент.
Гайдари от Народно читалище
С народно пеене се занимава и Александра Михалева, която вече е приета в училището в Широка Лъка. А Александра Пътева, на 14 години, от 6 месеца също пее и е приета в специализираното училище в Широка Лъка със специалност Народно пеене.

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята.

"Тук имаме уникална природа - през зимата снегът се сипе плавно, без виелици и вихрушки, пролетта е дивно красива, а лятото е с прохладни вечери, при които не можеш да заспиш, без да си сложиш одеяло, есента е пълна с хиляди причудливи багри на вековните букови и борови гори.

На Васильов ден имаме уникален празник - т.нар. "Парен петел", също и другите ни празници - ваденето от реката на Калоферския кръст, имаме поне 50 коледарски групи и поне над 50 коледарски песни - уникални музикални размери.

Читалището ни е онзи светлик, който съхранява културата и бита на българина от миналото до днес.

И все си мисля, че може би трябва да се завърнем към трите главни Р - Род, Родина и Роден край! Да, смятам, че ние сме кораво племе, силен корен и енергийното поле на България е силно и ние ще оцелеем", каза за БНР Наньо Чолпанов.

Още по темата слушайте от разговора на Даниел Инков с Диана Овчелорава и Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер за предаването "Пътувай с "Хоризонт".


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна