Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишната инфлация през юни е 2,5%, спрямо май има 0,2 на сто дефлация

Снимка: БГНЕС

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни при 2,3 на сто през май, сочат данните на Националния статистически институт.

За самия юни обаче е регистрирана дефлация от 0,2 % - точно толкова, колкото беше изменението на индекса месец по-рано. Регистриран е минимален ръст на цените при здравните услуги и услугите в сектора на развлечението и културата, а ресторантьорските услуги и настаняването са поскъпнали с повече от два процента.

Като цяло обаче има поевтиняване при повечето групи стоки и услуги, включително във хранителната промишленост, съобщенията, транспорта и цените на облеклото и обувките.


Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през юни 2024 г. се повиши с 0,2% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се ускори слабо до 2,8% от 2,7% през май.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.

Индексът на цените за малката потребителска кошница се понижава през шестия месец на 2024 г.  с 0,3% на месечна база и се повишава с 0,1% от началото на годината.

Относно цените от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата най-сериозно намаление през юни спрямо предходния месец има при хранителните стоки (понижение с 0,4%) и при нехранителните продукти (с 0,3%), докато цените на услугите се увеличават слабо с 0,1 на сто.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна