Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Китай започнаха съвместно военноморско учение

Снимка: МО на Китай

Русия и Китай съобщиха, че са започнали съвместни военни маневри.

Ученията "Морско взаимодействие 2024" се провеждат в Южнокитайско море и се очаква да продължат три дни.

Маневрите, в които участва военно-морската авиация на Китай, включват разузнаване и издирване на кораби и подводни лодки на вероятен противник, както и нанасяне на удари по откритите мишени. Ще има и задачи по противовъздушна и противодиверсионна отбрана на кораби в открито море. От Министерството на отбраната в Москва заявиха, че съвместните патрули на руски и китайски кораби в Тихия океан не са насочени срещу които и да било други страни.

Агенция Синхуа съобщи, че китайските и руските военноморски сили са провели военни симулации и тактически координационни учения след церемонията по откриването в град Чжанцзян. От китайското министерство на отбраната посочиха, че сили от двете страни са патрулирали неотдавна в западната и северната част на Тихия океан и че операцията няма нищо общо с международната и регионалната ситуация и не е насочена срещу която и да е било трета страна.

Асошиейтед прес отбелязва, че ученията започват дни, след като съюзниците от НАТО нарекоха Пекин "решаващ фактор" за войната на Русия срещу Украйна. В отговор Китай обвини НАТО, че търси сигурност за сметка на другите, и каза на Алианса да не внася същия "хаос" в Азия.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна