Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Религия в средното училище – дали и как?

Снимка: Pixabay

В последните дни в публичното пространство се засилиха гласове, които сме чували и преди, в полза на задължителното въвеждане на религия в масовото средно училище. Те изглежда принадлежат на определени кръгове, които категорично настояват за това и имаха повод да изложат отново публично аргументите си. По въпроса обаче има различни мнения и гледни точки, които също трябва да бъдат чути.

Има ли място изучаването на религия в общообразователното светско училище, коя религия, по какъв начин и кой би бил натоварен с тази отговорност… Може ли изучаването на религия под една или друга форма да запълни дефицита от нравствени устои, ценности и добродетели, който провиждаме у младите. Ще намали ли разделението и поводите за конфликти и недоверие между тях. Въпросите са много и нямат лесен и еднозначен отговор.

В рубриката "Всичко за образованието" по темата разговаряме с Васил Лозанов, учител по философия и заместник-директор в 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" в София, докторант в секция "Етически изследвания" в Института по философия и социология на БАН с научни интереси в сферата на етиката (особено биоетиката), философията на образованието, философията на спорта. Водещ на рубриката за култура, изкуство и общество "Интер алиа" в подкаста на "Рацио".

Чуйте разговора в звуковия файл:


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна