Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 военни помагат за потушаването на пожарите в страната

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно. 

Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци. 

През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на пожарната, за да следят да не би огънят да се възпламени отново.

И днес в битката срещу огнената стихия се включват бойците от 61-а Стрямска механизирана бригада. Тази сутрин 51 военнослужещи с 11 единици техника от състава на Сухопътните войски са на терен и помагат в борбата с пожара в района на село Иван Вазово, област Пловдив.

9 екипа на терен и се борят с огъня – съобщава директорът на пловдивската пожарна ст. комисар Васил Димов. Той съобщи, че засега са опожарени около 20 хил. дка площи – иглолистна и смесена гора и лозя. Като причина за пожара той изтъкна човешката намеса – поради небрежност и дори умишлено.

Четвърти ден армията участва в гасенето на пожарите в страната. Над 200 военни са се включили до момента. Тази сутрин хеликоптер излетя за района на Свиленград, каза в Пловдив служебният министър на отбраната Атанас Запрянов:

"Имаме в района на Пловдивско 61-ва бригада, в Студена също имаме, Тополовградско, наши хора. Всички модули, които имат противопожарна способности, са приведени в готовност. Имаме още два хеликоптера в готовност, ако се наложи, да гасят пожари. Имаме един хеликоптер за екстрена евакуация, ако се наложи, да евакуираме пострадали или застрашени от пожарите хора. Искам да се обърна и към гражданите да бъдат достатъчно внимателни, защото ресурсите на нашата армия не са неограничени. Това всичко струва средства, така, че нека да бъдем внимателни".

По публикацията работи: Марин Данев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна