Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА с 16 олимпийци на Игрите в Париж

Национална спортна академия „Васил Левски“ ще има 16 олимпийци на предстоящите летни игри в Париж. Откриването е на 26 юли, а България изпраща 46 състезатели в 16 спорта. Така една трета от елитните спортисти, от които очакваме добро представяне и медали на олимпиадата, са възпитаници на НСА. Някои от тях са дипломирани специалисти, други са в магистърските програми, най-много са настоящите студенти и първокурсниците от есента.
Сред вече завършилите Спортната академия са Юлияна Янева, която ще участва в олимпийския турнир по борба, както и Станимира Петрова и Светлана Станева (бокс). Възпитаници на НСА са петобоецът Тодор Михалев и щангистът Иван Димов.

Наскоро положи държавен изпит плувкинята Габриела Георгиева. В НСА следва Йосиф Миладинов. Петър Мицин започва да следва от есента, както и борецът Семен Новиков.
Боряна Калейн, която ще стартира в индивидуалния многобой на художествената гимнастика, е в магистърска програма. Рейчъл Стоянов от ансамбъла на грациите вече е втори курс, както и щангистът Карлос Насар. Борецът Кирил Милов е третокурсник, Стефани Стоева (бадминтон) и Йоана Илиева (фехтовка) са в IV курс.

На олимпийския корт ще играе Виктория Томова, която е състезателка на „Тенис клуб – НСА“.
Така символичният отбор на Национална спортна академия „Васил Левски“ на олимпийските игри наброява общо 16 спортисти в 8 спорта.
Повечето от 40-те треньори, които ще водят нашите спортисти в Париж, са специалисти, обучени в НСА. В българската делегация за игрите е включена и проф. Татяна Янчева - като психолог на националния отбор по художествена гимнастика.
Снимки: БФ Художествена гимнастика, БФ Бокс, БФ Тенис, БТА

По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна