Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември

Володимир Зеленски
Снимка: БТА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че си е поставил за цел да подготви всички елементи на мирния план, за да може Киев да свика през ноември втора международна среща на върха относно неговата визия за мир, съобщава Ройтерс.

Украйна проведе първата среща на върха в Швейцария миналия месец, на която присъстваха представители на 92 държави, но не и Русия. Киев обаче заяви, че може да покани представители на Русия на следващата подобна среща.

"Поставих си за цел през ноември да имаме напълно готов план", каза Зеленски на пресконференция в понеделник в Киев, след като се завърна от посещение във Вашингтон миналата седмица за среща на върха на НАТО.

През миналата седмица руски заместник-министър на външните работи каза, че Москва няма да присъства на последваща среща на върха, въпреки че Кремъл беше по-малко категоричен и каза, че "няма по-ясно изразена същина" по отношение на идеята за втора среща на върха, напомня Ройтерс.

Украйна отбеляза, че последващата среща на върха ще обсъди план, който е разработен от десетки държави, разделени на работни групи.

Зеленски също така каза на днешната пресконференция, че Украйна ще получи някои от изтребители F-16 това лято и още от самолетите преди края на годината и че не може да разкрие точно колко броя ще бъдат те, но отбеляза:

"Няма да бъдат достатъчни. Те със сигурност ще ни подсилят, но ще ги има ли достатъчно, за да водят битки на ниво с руските ВВС ? Мисля, че няма да стигнат. Очакваме по-голямо количество".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна