Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕИФ е инвестирал в България 782 млн. евро през 2023 г.

Снимка: БГНЕС

782 млн. евро са инвестирани в България от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) миналата година. Това отрежда страната ни на второ място по кохезионни инвестиции от фонда, като пред нас е Румъния с над 2 млрд. евро, сочи доклад на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Групата на Европейската инвестиционна банка, в която е и инвестиционният фонд, е инвестирала малко над 1 млрд. евро в България за 2023 г., сочи докладът. 

Според него страната ни се е възползвала от инвестициите основно за подобряване на съхранението на селскостопанска продукция и обучението на кадри в областта на информационните технологии. 

Българските пристанища стават все по-важни пунктове за доставка на храни от Украйна за останалия свят, се посочва още в доклада, където проектите са описани подробно.

Како цяло, кохезионното кредитиране на ЕИБ през 2023 г. е достигнало най-високото си ниво в 65-годишната история на банката, със забележимо увеличение на финансирането за малки и средни предприятия и компании със средна капитализация, става ясно от доклада. Подкрепата за действията в областта на климата и устойчивостта на околната среда е достигнала 60% от общите ангажименти в кохезионните региони.

Първите пет страни бенефициенти миналата година са били Франция, Испания, Полша, Италия и Гърция. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна