Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отпуска спешно средства за преодоляване на водната криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 6 млн. евро отпуска правителството на Кипър за допълнителни спешни мерки за справяне с водната криза и подкрепа на земеделците заради неблагоприятните климатични условия. В резултат на продължаващата суша язовирите в страната са пълни едва до 37% от обема им. 

От юли до декември тази година ще се засили експлоатацията на сондажи, за да се укрепи водният баланс и да се осигури снабдяване с ценния ресурс на селскостопанските производители, съобщи земеделският министър Мария Панайоту. Одобреният пакет мерки включва и предоставянето на субсидии за инвестиции в интелигентни напоителни системи, чрез които да се намали разходването на вода. Безвъзмездна помощ ще бъде дадена на фермери и групи производители за инсталирането на малки частни пречиствателни съоръжения за морска вода, която да се използва за напояване. 

С водоснабдителните дружества ще се предприемат действия за намаляване на загубите на вода по мрежата.

Кипър преживява 10-ата си най-лоша година на валежи от 1900 г. насам, откогато се правят измервания, подчерта министър Мария Панайоту.

Фермерски организации обявиха, че излизат на протест в понеделник заради критичния недостиг на вода и решението на министерството да намали с една трета отпусканите им количества за напояване тази година.

По публикацията работи: Мария Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна