Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите българи с по-висока избирателна активност пред останалото население на последните избори

Снимка: БГНЕС

Младите хора на възраст от 18 до 29 години са проявили по-висока активност на последните избори у нас, в сравнение със средната за страната. Това сочи доклад на Галъп интернешънъл и Национален младежки форум.

Близо половината от българските младежи са дали своя вот за национален парламент и с една идея по-малко, 45% - за европейски, каза пред Радио София Атанас Радев - председател на Национален младежки форум.

„Това е с 12-13% повече от средното за страната. Имахме възможността да проверим в последствие и нагласите към предизборните платформи на политическите партии. И да се види дали тези формации влияят на това те да вземат информирано решение“, добави Радев.

Той посочи, че в доклада отчетливо се вижда, че 23% от младите  хора са подкрепили „Има такъв народ“. На второ място е ДПС - 19% от всички гласували за партията са на младежка възраст. Следва коалицията ПП–ДБ - 14% от всички гласували за формацията са младежи. 10% от гласувалите за ГЕРБ са млади хора. Най-малко младежи сред гласувалите събира БСП - 6 на сто.

Въпреки активността на младите хора на последните избори, докладът отчита, че техният вот е бил протестен, каза още Атанас Радев. Той добави, че като цяло младежката активност намалява, но се задържа над средната през последните 4 години.

„Необходимостта от този тип търсене на представителство е в резултат и на протестите, и на случващите се събития на европейско и на национално ниво“, посочи председателят на Национален младежки форум.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна