Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военната академия

Мария Касимова-Моасе: "София Моно" е специален и различен фестивал

| Интервю
Мария Касимова-Моасе
Снимка: Ани Петрова

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" в София, в рамките на фестивала "София Моно". Тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори за възрастни и деца. 

Мария Касимова-Моасе е част от фестивала. Днес от 21 часа на сцената на фестивала тя ще играе авторския спектакъл "Свободно падащи истории".

"Това са едни истории, които аз съм чула, преживяла през моите години на тази земя, благодарение на интересния живот, който имаха и моите родители, и средата, в която имах честта да израсна - сред актьори и много смешни хора. Историите са мои, техни, такива, които се случват междувременно, докато аз подготвям представлението, пътувам или просто живея живота си. Затова са и свободно падащи, защото вярвам, че всяка една история, която иска да се разкаже, тя, като водата, си намира начин откъде да капне. Благословена съм да улавям такива истории и с удоволствие да ги разказвам на хората", разказа Мария Касимова-Моасе в предаването "Преди всички". 

Тя сподели, че няма научен наизуст текст, а винаги разказва историята като за първи път - с различни думи, с различно настроение, а понякога и публиката подава нюанс. Този колаж всеки път изглежда по различен начин, посочи Мария Касимова.

По думите ѝ "София Моно" е специален и различен фестивал - представления, базирани на литература. 

Тя покани хората довечера от 21 часа във Военната академия. "Ще разказваме истории и ще се смеем много", обеща Мария Касимова-Моасе.

Цялото интервю на Спас Крайнин с Мария Касимова-Моасе в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна