Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ООН определи действията на Израел като практическо анексиране на голяма част от палестинските територии

Автор:
Снимка: icj-cij.org

Международният съд определи действията на Израел като практическо анексиране на голяма част от палестинските територии и систематична дискриминация на жителите им. Продължилата с десетилетия окупация на Западния бряг на река Йордан е незаконна и трябва да бъде прекратена час по-скоро. Израелските селища там и в Източен Ерусалим също противоречат на международното право, се казва още в становище на магистратите в Хага.

Международният съд се произнесе по молба на Общото събрание на ООН, но определението му няма задължителен характер. Израелският премиер Бенямин Нетаняху го отхвърли с аргумента, че еврейският народ не може да бъде смятан за окупатор в собствената си историческа родина.

Междувременно десетки хиляди хора се събраха в йеменската столица Сана снощи, на протест срещу 10-месечното нападение на Израел над Ивицата Газа, скандирайки лозунги в подкрепа на палестинския народ. Голям протест срещу войната в Ивицата Газа се проведе и в Ливан.

Близо 39 000 палестинци са били убити от началото на израелската военна операция, а над 89 000 са ранените, припомня Ройтерс.  

Евреите не могат да бъдат смятани за окупатори на собствената си историческа родина, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху в отговор.

"Нито едно грешно решение в Хага няма да изкриви тази историческа истина, също както и законността на израелското заселване във всички територии на нашата родина", каза Нетаняху.

"Прехвърлянето от страна на Израел на заселници на Западния бряг и в Йерусалим, както и поддържането на тяхното присъствие от страна на Израел, е в противоречие с член 49 от Четвъртата женевска конвенция", се казва в становището. Освен това използването на природните ресурси е "несъвместимо" със задълженията на Израел като окупационна сила.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна