Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната. 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на острова, но в двете му разделени части, са премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Най-трагичната дата в историята на страната си кипърските гърци отбелязват с възпоменателни церемонии, панихида, откриване на бюстове на герои и полагане на венци в памет на загиналите.

Кириакос Мицотакис е първият гръцки министър-председател за изминалите 50 години, който ще присъства на събития в Кипър за осъждане на турското нашествие и продължаващата окупация на 37% от страната.

В същото време кипърските турци честват днес „Деня на мира и свободата“. Програмата му включва военен парад в северната част на Никозия, на който ще присъства турският президент Реджеп Ердоган, военноморски парад с турски самолетоносач и 50 кораба, авиошоу от въздушната група „Турски звезди“ и полети на бойни самолети, много тържества, музикални и спортни събития.

В изявления в навечерието на годишнината президентът на Кипър Никос Христодулидис отново потвърди готовността на Никозия за преговори за федерално решение на Кипърския въпрос, а лидерът на кипърските турци Ерсин Татар категорично заяви позицията си за споразумение между две суверенни държави на острова. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна