Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илинден е! Имен ден имат над 57 000 души

Името Илия означава "крепост на Господ"

Свети пророк Илия
Снимка: Ива Антонова, БНР

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия. Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 000 души. 

За великия пророк Илия, живял девет века преди Христос, разказват не само старозаветните текстове. За неговия "дух и сила" има ярки новозаветни свидетелства и той е част от значими евангелски събития.

Не случайно, св. Илия е единственият старозаветен праведник, на когото са посветени храмове и се отдава особена почит от Църквата и вярващите.

В отговор на нечестивото идолопоклонство на царското семейство, заразило и поданиците му, по молитвата на св. Илия не валяло дъжд три години и половина. След като с огън от небето изобличил езическото им суеверие и утвърдил вярата в истинския Бог, молитвата на пророка за дъжд била чута.

Не само животът на св. Илия се отличава с чудеса, но и неговият край. Библията свидетелства, че той бил възнесен с огнена колесница на небесата жив, за да бъде върнат на земята при Второто Христово пришествие. 



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна