Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера

Осми фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе днес в земенското село Пещера. Празникът е под патронажа на кмета на Община Земен Михаил Златанов и се организира през две години.41 фолклорни групи от страната с над 480 участници ще представят на откритата сцена в селото обреди и ритуали, съпровождащи традиционната българска сватба, каза ръководителят на групата за автентичен фолклор в селото Тони Стоянов.

"Интересен обичай ще ни представят гостите от село Оборище, които ще представят обичая "Мятане на квас и бричене на младожения у дома на младоженека". 

Интересни участници са и групата от село Брезница, община Гоце Делчев, също така очакваме участници от село Яково, община Петрич. Интересен обичай е и на групата от село Владимир, община Радомир, които ще представят "Влачене на мома".

След конкурсната програма концерт ще изнесе ансамбъл "Фалмис".

А изпълненията на оркестъра на Мартин Борисов от Перник са личен поздрав от Тони Стоянов по повод навършването на 15 години откакто е поел самодейността в селото.

"Ние, всички самодейци от Пещера ще излезем на сцената. Малко село, но пък аз обичам да казвам, че половината село сме самодейци", добави Стоянов.


По публикацията работи: Спаска Зашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна