Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън: Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба

Автор:
Снимка: АП

Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба от април насам, когато Израел и неговите съюзници отблъснаха иранските въздушни удари срещу Израел, съобщиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан. На форум по сигурността в град Аспън, щата Колорадо, Блинкън подчерта, че САЩ следят отблизо за признаци дали Иран е взел решение да се насочи към военизиране на ядрената си програма.

"В момента не сме в добра позиция заради прекратяването на ядреното споразумение. Вместо да са поне на една година да разполагат с капацитет за пробив в производството на материал за ядрено оръжие, те вероятно са на една или две седмици от това".

Иран поднови ядрената си програма, след като администрацията на бившия президент Доналд Тръмп прекрати участието си в споразумението от 2015 г., което частично облекчаваше наложените срещу Иран санкции в замяна на надзор над тази програма.  Техеран твърди, че ядрената му програма е за граждански цели. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна