Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 7 дисциплини ще участват нашите атлети на Европейските игри за трансплантирани в Лондон

Единайсет българи заминават тази вечер за Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Нашите атлети ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика. 
Българите ще се състезават с представители на още 27 държави. Отборът ни ще бъде придружаван от лекар, рехабилитатор, както и хора, съпричастни на каузата за популяризиране на донорството на органи. За първи път на европейски игри ще участва Христина Николова, трансплантирана с бъбрек преди 19 години. Тя ще се състезава в дисциплината "бадминтон":
" Хората, които живеят с трансплантиран орган, са абсолютно пълноценни и готови да живеят на макс. Посланието е всички хора да даряват органи, за да може все повече хора, които чакат своя втори или й,ейр шанс за живот, наистина да имат един пълноценен живот".
В състезанията по бадминтон и петанк ще участва журналистът от БНР Наталия Маева,  с двустранна белодробна трансплантация, направена преди 8 години. Според нея всички от отбора са много мотивирани.
"Това, което в България липсва, е, че не се обръща внимание на физическата подготовка при пациенти, които чакат и са включени в листата на чакащи за трансплантации, както и след това самата рехабилитация. Тъй като аз съм спасена в Австрия, там е много добре организирано и моята мечта е, ако можем, това да го пренесем тук в България.
Страната ни ще бъде представена също от реципиенти на сърце. В отбора е и Георги Пеев – първият българин с трансплантирани сърце и бъбрек, който миналата година покори най-високия връх в Африка.   

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна