Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков и Денков излязоха с предложение да се прави въздушен мониторинг за ранно засичане на пожари

Номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков и съпредседателят на формацията Кирил Петков (вдясно).
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и председателят на парламентарната група Николай Денков изразиха намерение да се срещнат и предложат на служебните министри на земеделието и транспорта възможността малки самолети да бъдат оборудвани с осем термокамери и така да се прави въздушен мониторинг на България за ранно засичане на пожари. Петков и Денков прелетяха над с. Воден, сочи публикация в профила на Кирил Петков във Фейсбук.

"С минимален разход за държавата можем да имаме пълен мониторинг над цялата страна за месеците юли и август, и този тип трагедии с изгорелите къщи да се предотвратят“, написа Кирил Петков.


Тези самолети биха могли да се използват и за засичане на мигранти, допълни съпредседателят на ПП.

"Прелетяхме над големия язовир до с. Воден, от който, ако имахме самолети оборудвани за гасене на пожари, можеха да загребват по шест тона вода директно от язовира. Един такъв самолет може да излее до 30 тона вода на час над засегнатите горски масиви. Това също би предотвратило неконтролирания пожар", допълва Кирил Петков.

"Трябват превантивни мерки, които работят, а не само да се тича след трагедиите. Всички трябва да сме заедно в тези моменти и да мислим за работещи мерки такива трагедии да останат в миналото", допълва Петков. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна