Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Снимка: Даниела Костова, БНР

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села.

И днес продължава овладяването на пожара, като в момента усилията са насочени в направлението между селата Крайново и Странджа, посочи зам.-директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Любомир Баров. 

"По цялата дължина е направена просеката и по нея ще бъдат разположени противопожарните автомобили, които ще обработват. Надяваме се на позитивен изход“.

Президентът Румен Радев призова ситуацията с пожарите в страната да не се политизира и подчерта, че на дневен ред сега трябва да е справянето с природните бедствия

"В момента е време за действия, а не за анализи и доклади. Има си ясно разписани закони - Законът за защита при бедствия е в сила там много ясно е разписано какви са елементите на единната спасителна  системата, кои ведомства създават организация и подготовка, кои планират и много важно - кои изпълняват. Нека всички да си изпълняват задълженията по закон".

Кметът на Болярово Христо Христов посочи:

"В момента ситуацията е изключително тежка, в момента има спешна помощ на хората, коитотрябва да бъдат настанени, временно трябва да бъдат устроени".

Като най- нуждаещи се кметът определи 20 домакинства. Според президента решение може да бъде намерено.

"Знаете в момента бежанските центрове и в Любимец и в Елхово са празни, а те са оборудвани с фургони, които са пригодени за първоначално настаняване", каза Радев.

На предстоящата сесия на общинския съвет в Болярово ще бъде взето решение и за отпускане на помощ на пострадалите.

Повече от 130 военнослужещи участват в гасенето на големите горски пожари в област Ямбол и в Стара Планина, съобщиха от Министерството на отбраната.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна