Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж.Китипов: Сериозният проблем е, че се прави канализация без да се подменят водопроводите, които са в окаяно състояние

Протестиращи в Евксиноград: Искаме крайни срокове на ремонтите



До края на месец септември пътните настилки в местността Евксиноград трябва да бъдат възстановени, след провежданите ВиК-ремонти. Водното дружество ще ги възстанови във вида преди дейностите и с гаранция осем години. Това каза днес заместник-кметът по инфраструктурата на община Варна Палмен Китипов по време на протеста на живеещите там срещу неспазването на крайните срокове и начина, по който се правят ремонтите.

"Ремонтират" нашата любима местност Евксиноград повече от 6 месеца, а обещаният асфалт все още го няма. Всеки ден се тровим! Вместо чист въздух дишаме прах и мръсотия. Това не може да продължава!  Нека се съберем, за да покажем, че сме единни и че искаме нашите улици да бъдат отново чисти и асфалтирани! Да покажем, че не сме безразлични и заедно можем да постигнем промяна!“.

Това гласеше обявата за протеста днес, който се състоя на паркинга на бензиностанцията срещу главния вход на Двореца Евксиноград, в присъствието на няколко полицейски екипа. Събраха се няколко десетки жители на района, някои от които на висок тон обясниха неволите си. Представител на ВиК-оператора обаче не се яви, който да обясни на хората дейностите по същество и какви гаранции дава за качеството им.

Нямаше някаква адекатна информация какво се случва, какво ни очаква и на всичкото отгоре се оказа, че сравнително малка част от нас ще се включват в мръсния канал, който се изгражда. Това сподели една от протестиращите.

Общината да ни занули данъците, защото си чупим колите по тези пътища и се налага да ги мием всеки ден. Аз на тази цена не искам да имам канализация, декларира друг от протестиращите.

ВиК-проектът е на стойност над 140 млн.лв. Той беше с много съкратени срокове, които се разтеглиха и започна масирано строителство в много части на града едновременно. Стартирането на проекта също беше забавено, заради финансирането. Договорът е от 2021 г., а те получиха реално парите през 2023 г. Това подчерта заместник-кметът по инфраструктурата на община Варна Палмен Китипов.

Не по всички улици се довежда мръсен канал с този ремонт, потвърди Китипов. Причината е, че обхватът на проекта е решен според възлагането и според условията на финансиращия орган МОСВ, ОП“Околна среда“. Критерия за финансирането е усвояването на средствата и отчитането на постиженията. Сериозният проблем е, че в проекта е предвидено да се прави канализация без да се подменят водопроводите. Те са стари етернитови тръби, 40-50-годишни и са в окаяно състояние, подчерта Китипов, който е ВиК-инженер. На много малко места не се подменят водопроводите, което по думите му е стряскащо, защото сега ще бъдат възстановени настилките и очаквам, че ще има аварии.

От ВиК-Варна поеха ангажимент до края на септември да приключат с възстановяването на настилките в месността Евксиноград. Кметът каза в предизборната си кампания, че ще асфалтира всички улици в този район, контрира друг от местните жители. Ако ще се асфалтирват улиците трябва да се проведе улична регулация, което означава, че улиците трябва да са в цялата си ширина. Тогава ще има предпоставки да се навлезе във вашите дворове, отговори Китипов. Някои отговориха „Ами, влезте“. Общината има готовност, само че има съпротива, продължи диалогът между хората и заместник-кмета. 


По публикацията работи: Мариела Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна