Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: В Кипър не е възможно федерално решение

Реджеп Ердоган
Снимка: БТА

В Кипър не е възможно федерално решение, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в речта си пред военния парад в северната част на Никозия за отбелязване на 50-годишнината от турската инвазия на острова. В съобщение по повод черния юбилей Европейският съюз призова всички участващи в Кипърския въпрос страни, и особено Турция, за мирното му уреждане въз основа на решенията на Съвета за сигурност на ООН.

"Продължаваме работата си за признаване на Севернокипърската турска република и решението за две държави", обяви турският президент Реджеп Ердоган. Той увери, че ще се засилят действията за прекъсване на изолацията и премахване на международното ембарго върху нея. Според него, за да има решение на Кипърския въпрос, трябва да се ратифицират суверенните права на кипърските турци. Пренебрегването на реалността на острова не води доникъде, предупреди още Ердоган.

Коментирайки изказването му, президентът на Кипър Никос Христодулидис заяви, че "Каквото и да казват г-н Ердоган и неговите представители в окупираните територии, Турция 50 години по-късно продължава да носи отговорност за нарушаване на човешките права на целия кипърски народ и на международното право“.

Послание за решение отправи и премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, преди да пристигне по-късно днес в Никозия за участие в централното антиокупационно събитие. 

"Ние се стремим към обединена европейска държава, основана на резолюциите на ООН, без чужда окупационна армия“, отбеляза той.

Европейският съюз, подчертавайки последиците от турската инвазия в Кипър и на фона на по-широките геополитически промени и кризи, призовава за обединяване на усилията за постигане на справедливо, всеобхватно и устойчиво решение на Кипърския въпрос, в рамките на ООН, се посочва в съобщение на Европейската служба за външна политика.

Европейската комисия ще продължи да подкрепя твърдо териториалната цялост и суверенитета на Кипър, както и усилията му да обедини отново последната разделена държава-членка на ЕС, заяви и председателят ѝ Урсула фон дер Лайен.

Днес в Кипър е ден на траур, в който се проведоха много възпомателни церемонии за загиналите по време на турското нашествие преди 50 години. В същото време в северната част на острова с грандиозна празнична програма бе честван юбилеят на т. нар. "Кипърска мирна операция" на Турция отпреди 50 години.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна