Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти по киберсигурност предупреждават за риск от злонамерени действия

Снимка: Pixabay

Специалисти и агенции по киберсигурност предупреждават за риск от злонамерени действия в онлайн пространството след сериозния срив в информационни системи, предизвикан от актуализация на антивирусен софтуер.

Специализираните екипи във Великобритания и Австралия призоваха потребителите за повишено внимание за фалшиви електронни писма, повиквания и подвеждащи сайтове. 

Компанията "Крауд страйк", която разработва антивирусния софтуер, разпространи коригиращ файл за актуализацията, която блокира операционни системи "Уиндоус", и препоръча изтеглянето му от официални източници.

Инциденти като този създават гръмки заглавия и хората вече са притеснени, което е "златна мина" за измамници, изтъква специалистът по киберсигурност Трой Хънт. 

Хакерите бързо пренастройват използваните методи за атаки, възползвайки се от моментната несигурност. Според лабораторията "Секюъруъркс" вече са наблюдава бързо увеличение на регистрирани домейни, при които се използва името "Крауд страйк".

Според Би Би Си повече от 8 хиляди полета са били отменени по целия свят. 

В Австралия, където най-напред се прояви проблемът, обстановката се нормализира, но на летището в Сидни има забавени полети. 

Възобновени са услугите за регистрация в редица азиатски страни, които бяха засегнати. Изключение прави Китай, където се използват предимно собствени операционни системи. 

В Съединените щати също са възстановени полетните услуги, но на места все още има затруднения. 

Технологични наблюдатели коментират, че за пълното възстановяване на системите ще бъдат нужни няколко седмици и препоръчват IT специалистите да направят сериозна оценка за предотвратяване на други инциденти.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна