Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски въздушни удари срещу позиции на хутите в Йемен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел потвърди, че е нанесъл въздушни удари по контролираното от хутите йеменско пристанище Ходейда. Атаката идва ден след като дрон, изстрелян от групировката, удари Тел Авив. При атаката беше убит един човек, а осем бяха ранени. Междувременно ливанската шиитска групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла десетки ракети срещу израелски кибуц в отговор на атака с дрон срещу обект в Южен Ливан.

Израелската армия обяви, че нейни изтребители са поразили военни цели на хутите в района на йеменското пристанище Ходейда в отговор на стотиците нападения, извършени срещу страната през последните месеци. Министърът на отбраната Йоав Галант каза, че страната му има за цел да изпрати послание до движението. Свързани с йеменските бунтовници новинарски издания съобщиха, че при израелските удари са били убити трима души, а повече от 80 са ранени. Представителят на хутите Мохамед Абдулсалам заяви, че ударите имат за цел да окажат натиск върху движението да спре да подкрепя палестинците в Газа.

"Хизбула" обяви, че е извършила атака с ракети  "Катюша" по северния израелски кибуц Дафна няколко часа след като израелски дрон е ударил кола в южното ливанско село Бурдж ал Мулук. Отломки от взривилия се дрон са ранили няколко цивилни, включително и деца. Израелската армия заяви, че вчера са били засечени общо 45 снаряда, изстреляни от ливанска територия, като част от тях са били прехванати, а други са паднали на празни площи. Няма ранени, но в резултат на обстрела на Голанските възвишения са избухнали няколко пожара.

САЩ критикуваха "широкия обхват" на становището на Международния съд на ООН по отношение на окупираните от Израел палестински територии. От Вашингтон посочиха, че тази позиция ще усложни усилията за решаване на конфликта.

Международният съд на ООН заяви в петък, че израелската окупация на палестинските територии, както и построените там израелски селища, са незаконни. Според становището от 83 страници Израел трябва да прекрати изграждането на селища, а съществуващите да бъдат премахнати възможно най-скоро.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна