Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с пожара край с. Воден

Премиерът и вътрешният министър ще посетят района

Снимка: Стоян Радев

Остава в сила обявеното от кмета частично бедствено положение в седем села в пограничната община Болярово. Продължава и борбата с огнената стихия при село Воден. Според информацията от тази сутрин пожарът има развитие в широколистен масив на около 70 хиляди декара, съобщи заместник-директорът на Главна дирекция пожарна безопасност и защити на населението старши комисар Любомир Баров. Няма опасност за населени места. Днес във Воден пристигат премиерът Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Все още не е ясно до къде е разпространил огъня през нощта, каза старши комисар Баров:

"Има просеки, на които има възможност да се спре. Много е пресечен теренът, с дълбоки дерета, което възпрепятства навлизането на пожарната техника".

Днес се очаква в гасенето да се включат четири хеликоптера и два самолета.

"Два от Министерството на отбраната и два от Чехия и два самолета".

В 11.00 часа във Воден се очаква да пристигне служебния премиер Димитър Главчев, който ще провери на място изпълнението на поетия от мобилните оператори ангажимент да осигурят клетка, която да обезпечи комуникацията в селото. Той ще провери и доставката на контейнерите, пригодени за живеене, които могат да бъдат използвани при необходимост. Министър-председателят ще разговаря и с екипите от турска страна, които участват в гасенето на пожарите.

Служители от Държавно горско стопанство Катунци и от Гоце Делчев, както и пожарникари, са на границата с Гърция, в опит да не допуснат навлизането на пламналия над Славянка пожар. За сега огънят е на гръцка територия, но е близо до нашата страна. Два хеликоптера и самолет гасят огъня. Българските горски служители от 5 часа сутринта правят просеки и разчистват терена, така че да бъде ограничено навлизането на пожара в България.

Потушен е пожарът при село Червена ябълка на границата със Северна Македания, който обхвана над 650 декара предимно земи, които преди са били използвани за земеделие и около 15 декара смесена гора, каза за БНР тази сутрин директорът на Горско стопанство "Осогово" Васил Пуров. Напълно е потушен и пожарът в около 250 декара иглолистна гора в района на селата Ваксево и Фролош, възникнал на 16 юли. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна