Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсък между Атина и Анкара по Кипърския въпрос

Никозия - буферната зона в централната част на града.
Снимка: Бранислава Бобанац

Гърция и Турция сблъскаха позициите си по Кипърския въпрос с изявления от Никозия. Министър-председателят Кириакос Мицотакис и президентът Реджеп Тайип Ердоган бяха в двете части на разделения остров в събота по повод отбелязването на 50-ата годишнина от турското нахлуване в Кипър и изпратиха противоположни послания за неговото бъдеще.

Гърция категорично и безрезервно подкрепя Кипър и новите усилия, които трябва да бъдат положени за обединяването на острова в рамките на решенията на ООН. Това заяви нейният премиер Кириакос Мицотакис на централното възпоменателно събитие по повод черната годишнина, което се проведе късно снощи в Никозия.

Той подчерта, че стремежът на Атина е един - Република Кипър с единен суверенитет в двузонална, двуобщностна федерация, без чужда окупационна армия, точно както предвиждат резолюциите на ООН.

По-рано през деня президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в речта си на военния парад в северната част на Никозия, че федерално решение не е възможно в Кипър и подкрепи създаването на две суверенни държави на острова.

През следващите месеци ще бъдат взети критични и смели решения за обединяването на страната на базата на резолюциите на ООН, обяви на възпоменателното събитие президентът Никос Христодулидис.

Той отбеляза, че Кипърският въпрос ще бъде решен само чрез Европейския съюз, който има инструментите и отговорите дори на най-трудните въпроси на масата за преговори.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна