Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция: Пореден ден с висок риск от пожари, земетресение разлюля Крит

Снимка: Ройтерс

Днес е пореден ден с висок риск от пожари в Гърция.Температурите продължават да се движат около 42 градуса.Силно земетресение удари остров Крит.Няма щети и жертви.

С участие на самолети и хеликоптери овладяха частично пожара до град Серес. Изгоря селскостопански район, но не пострадаха жилища. Няколко екипа на пожарната остават в района, защото и днес температурите са много високи.

До град Превеза в Северозападна Гърция, също има частично овладяване на огъня. Заедно с пожарникарите на място действат военни части и доброволци.

В Пела след четири дни са овладени всички огнища, съобщават от гражданска защита.

В северната част на страната до границата с България засега няма активно огнище. Поради висок риск и днес горските райони се охраняват от полицаи и части на армията.

На остров Крит до град Ханя е епицентърът на силното земетресение с магнитуд от 5,3 по скалата на Рихтер. Трусът е усетен на целия остров. Много туристи прекараха нощта на плажа. Засега сеизмолозите не дават гаранция, че вторичните трусове ще са по-слаби. Гражданска защита приканва всички да са изключително внимателни в следващите два дни.

Според прогнозите на синоптиците леко понижаване на температурата се очаква от утре.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна