Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Снимка: личен архив


Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от руските власти.

"Засега не ме заплашва нищо. Практиката в Русия от 2021 г. е да слага най-вече разследващи журналисти в списъците за чуждестранни агенти. Мен ме сложиха в този списък още преди войната. От този момент нататък аз трябваше да слагам надпис, че съм "чуждестранен агент", дори и ако кача своя снимка с детето си в Инстаграм. Ако не изпълнявам разпоредбите на този закон, първо ме глобяват, а после може да ме изпратят в затвора поне за две години. Срещу мен има такова наказателно дело и знаех, че ще започнат да ме издирват. Засега то е само на територията на Русия и не съм единствен журналист. Интерпол не биха взели под внимание искането на РФ за такова издирване поне засега. Вероятно РФ ще изпрати искането за връщането ми в Русия и до България, но според мен шансът да ме върнат там е малък."

За какво е издирван Андрей Захаров

"Според закона за чуждестранните агенти в Русия, вече дори не е нужно да получаваш финансиране от друга държава, за да те обявят за агент. Аз работех за БиБиСи преди години и затова ме сложиха в този закон, но след това напуснах британската медия. За руските власти това не е важно, защото те слагат в този списък и депутати, и писатели... Сега вече могат да те сложат в списъка за нещо наречено "чуждестранно влияние", защото примерно имаш канал в "ЮТуб". Първо ме издирваха заради моето разследване за "Тайната дъщеря на Путин", но според мен ме издирват заради големия ми документален филм как Путин започна тази война още през 2014 г. Този мой филм има повече от 6 милиона гледания в "ЮТуб". Сега пиша книга за пазара на данни в Русия заедно с Христо Грозев.

През април разбрах, че срещу мен има дело. Мои източници в Русия ми казаха, че делото образувано срещу мен е за книгата, която пиша и за филма. Обвинен съм в дискредитация на руската армия, което е много по-сериозно от това да те обявят за чуждестранен агент, защото могат да те пратят за 8-9 години в затвора."

Чий закон за чуждестранните агенти напомня предложения от ПП "Възраждане" за България – на този в САЩ или на този в Русия

"Първо, американският закон се е появил началото на миналия век и също не трябва да съществува. Но според мен, проектозаконът на "Възраждане" прилича на този в Русия. В Грузия вече има същия закон. В Киргистан, която се водеше сред най-свободните държави в Централна Азия, също въведоха този закон, което е много жалко. Това е влиянието на Путин, който взема като основа американския закон, за да го използва за по-широки репресии. Законът за чуждестранните агенти в Русия все повече разширява репресивните си интерпретации и периметъра на хората, които попадат под него. Притеснително е обаче, когато европейски политици използват наратив подобен на този на Кремъл, говорят със същите думи като Кремъл и се опитват да въведат закони като тамошните.

Мъглата в българското общество

"Все пак в България има демокрация и свобода на словото. Аз съм от държава, в която ги няма тези неща. Въпросът защо граждани гласуват за "Възраждане" не е прост. Според мен в България не е достатъчна дискусията с гражданите, но и дискусията между политическите опоненти, но уважителна дискусия, в която да няма обиди, че някой е агент на Русия или САЩ. Когато политиците си хвърлят такива обиди и липсва уважение между тях, това се прехвърля и върху гражданите. Политиците трябва да започнат да мислят защо хората гласуват за определена партия и какво харесват в нея, и да се опитат да разберат какво трябва да направят, за да започнат гражданите да харесват тях, да ги предпочетат пред другата партия. Политиците не бива да заклеймяват гражданите, че са такива или онакива. Така започнаха процесите в Русия и доведоха до това, което имаме сега, това е една много опасна пътека за всяко общество и политически живот. Да, има влияние, да има пропаганда, но в никакъв случай не трябва да се заклеймяват всички, че са попаднали под такива влияния."

Съдбата на несъгласните с Путин в Русия

"Получавам доста писма от хора от Русия, които казват, че се чувстват самотни, защото не харесват Путин, но няма с кого да го споделят, защото дори най-близките им не мислят като тях. Казват ми – ти си мислиш, че си загубил Родината, защото не живееш в нея, но ние също сме я загубили, въпреки че живеем в Русия, защото тя сега е друга.

През 2022 г. Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия, защото хора, които например бяха рамо до рамо на екопротести сега са разделени – за и против войната. Стигна се дотам, че хора, които са били заедно във всичко сега са се превърнали в доносници за своите приятели, с които само преди три години са протестирали заедно. Много млади хора се усещат много самотни сега в Русия, защото не могат да я напуснат, а не са съгласни с управлението там. Това е като гражданска война сега там. Според мен, Путин в момента е загубил голяма част от младото поколение, защото те имаха достъп до Европа и са настроени опозиционно. Но това, което се случва в руските училища с децата в момента е много опасно. Въпросът е какво ще се случи със следващото поколение в Русия, ако няма достъп до интернет канали, в които да разбира истината за Русия. Сега в училищата има огромна пропаганда и се страхувам, че следващото поколение ще е много по-индоктринирано от миналото.

Моята работа като журналист е да работят за следващото поколение млади руснаци, които сега са деца. Да им помогна да разберат какво се случва в Русия и да им разказвам всичко. В моите инетрент канали младите хора от Русия ми благодарят, че им говоря. Това е моята мисия – да обяснявам."

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна