Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП.

Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители.

Израелските военни обявиха, че са унищожили обекти, в които бойци от шиитската групировка са складирали ракети и други видове боеприпаси.

От "Хизбула" признаха загубата на още трима бойци.

Престрелките през израелско-ливанската граница не спират, откакто израелската армия нахлу в ивицата Газа миналия октомври.

По данни на АФП оттогава  на ливанска територия са били убити повече от 500 души, от тях поне 100 цивилни, а останалите - бойци на "Хизбула" и съюзни групировки.

От израелска страна загубите от тези ежедневни престрелки възлизат на 18 войници и 13 цивилни.

Същевременно през последните 24 часа израелската авиация нанесе смъртоносни удари по Йемен, Ливан и ивицата Газа.

В Газа бяха атакувани Нусейрат и Бурейдж, а западно от Рафах се води ожесточена битка между израелските войски и "Хамас". Цивилните жертви са десетки, според местните здравни органи.

В Ливан Израел отговори на ракетен обстрел от местните подразделения на Хамас и Хизбула. Поразени бяха складове за боеприпаси в град Адлун - на 30 километра от израелската граница.

Убитите и ранените при бомбардировката на пристанището Ходейда - първият потвърден израелски удар на йеменска територия - са близо 90.

Израел и хутите, които контролират Ходейда, си размениха закани за още по-голямо отмъщение, след като по-рано през седмицата дрон от Йемен се взриви в жилищен блок в Тел Авив.
По-късно през деня израелската противовъздушна отбрана е прехванала ракета тип "земя - земя", изстреляна от Йемен по пристанището Ейлат. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна