Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

Николай Денков
Снимка: БТА

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не вижда как това няма да стане.

По повод предложената от ПП-ДБ декларация, която беше обект на разговори с останалите парламентарни партии, той беше категоричен, че предложените текстове са били обединяващи, а не разединяващи.

Николай Денков отрече да има разминаване в позициите между ПП и ДБ, но допълни, че от "Продължаваме промяната" още от самото начало са казали, че не очакват вторият мандат да бъде реализиран, защото в това Народно събрание няма мнозинство за реализиране на  промени.

Според Денков "Има такъв народ" (ИТН) по време на разговорите са се опитали да видят дали могат да скарат ПП и ДБ. Той изрази силен скептицизъм, че лидерът на партията Слави Трифонов може да обедини партиите в този парламент, дори ако получи третия мандат.

ДПС да се разцепи по този начин никой не е очаквал, каза още Николай Денков. Той обясни, че е имало някои знаци за това, а в контактите, които е трябвало да има с Делян Пеевски, се е виждало, че:

"Той се опитва да бъде, ако използвам неговата терминология "единствения деребей в държавата". Това е неговата цел - тя е ясна, всички го видяха, и всъщност се стреснаха", коментира случващото се в ДПС Денков.

По повод разговорите с партиите в парламента Денков посочи, че всяка е имала различни доводи, за да не подкрепи предложената декларация.

От ГЕРБ са казали "ще купим колело, ама друг път" – тоест, че тези промени не могат да бъдат реализирани за три месеца, с "Възраждане" не са имали теми, които да ги обединят, а от БСП са обявили, че няма да подкрепят втория мандат, но са готови да разговарят по антикорупционните закони.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна