Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Национална купа за ветроходни яхти
Снимка: Милена Воденичарова

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари.

Този уикенд Балчишкият залив беше домакин на националната купа за килови яхти, събитие, което привлича десетки ветроходни яхти. Състезанието се проведе от петък до неделя, като в петък имаше къс морски рейс със старт в Балчик, а в събота дълъг морски рейс от 41 морски мили. В състезанието участваха общо 23 лодки, като екипажите варираха между 5 и 10 души в зависимост от размера на яхтите и техните характеристики. Въпреки че отборите се състезават заедно, всяка яхта се класира самостоятелно.

Национална купа за ветроходни яхти

Юли месец е обявен за Месец на ветроходството в България, и Балчик има ключова роля в него. Събитията са организирани под шапката на Българската федерация по ветроходство и с помощта на Община Балчик. Морският клуб в Балчик е домакин на различни инициативи, включително подготвителен лагер за начинаещи деца от северния регион и лагер на Националния отбор по ветроходство. Тези лагери се проведоха от 8-и до 11-и юли и събраха деца на възраст между 7 и 15 години, които имаха възможност да се запознаят с магията на ветроходството.

За да научим повече за историята, дейността и успехите на клуба, разговаряхме с председателя на Морски клуб - Балчик, Александър Славчев в предаването "Нашият ден". Той сподели, че детският лагер, който се проведе за първи път тази година, със сигурност няма да е последен. Според него подходящата възраст за започване на ветроходство е между 7 и 10 години, но спортът е достъпен за хора от всички възрасти.

Балчик и неговият Морски клуб продължават да бъдат важен център на ветроходството в България, привличайки както млади таланти, така и опитни ветроходци. Събитията и инициативите, които клубът организира, утвърждават значението му в развитието на този спорт у нас и подчертават неговата дълга и горда история.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки: Милена Воденичарова
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени