Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леброн Джеймс е единият знаменосец на САЩ за откриването в Париж

Леброн Джеймс е двукратен олимпийски шампион.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Баскетболистът Леброн Джеймс ще бъде единият знаменосец на Съединените щати на церемонията по откриване на олимпийските игри в Париж, която ще се проведе този петък с шествие на лодки по река Сена.

39-годишният Джеймс, който е лидер по отбелязани точки във вечната класация на Националната баскетболна асоциация и смятан от мнозина за най-великия баскетболист на всички времена, ще представя родината си за четвърти път на олимпийски игри след 2004, 2008 и 2012 година. При предишните му участия тимът на САЩ спечели бронз в Атина и златните медали в Пекин и Лондон.

Джеймс ще стане третият баскетболист, който е знаменосец на американската делегация. Преди него с подобна чест бяха удостоени две от легендите на женския баскетбол - Даун Стейли в Атина и Сю Бърд в Токио преди три години.

"Това е невероятна чест за мен да представям САЩ на световната сцена, особено в такъв момент, който може да обедини целия свят. За мен, като дете от Акрън, тази отговорност, която ми се поверява, означава всичко. Не само за моето семейство, но за всички деца от Акрън, за моите съотборници, за олимпийския ни тим, както и за аспирациите на толкова много хора по целия свят. Спортът има силата да обединява и аз съм горд, че съм част от този важен момент", заяви Джеймс.

Неговата партньорка в церемонията по откриването ще бъде обявена във вторник. 

От Игрите в Токио Международният олимпийски комитет въведе практика страните да имат по един знаменосец мъж и един знаменосец жена.

Делегацията на САЩ за Игрите в Париж се състои от почти 600 спортисти, като 53 процента от тях са жени. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна