Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое ротационното председателство на ЕС.

"Анализирахме много внимателно поведението на премиера Орбан и неговия министър на външните работи Петер Сиярто и отношението на всички страни членки, с изключение на една, беше изключително критично", каза Борел след края на Съвет "Външни работи".

"Ако искате да говорите за държава, която е на страната на войната, говорете за Путин", подчерта той, визирайки думите на министър Сиярто, който е определил политиката на ЕС като "политика в полза на войната" по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН:

"Трябва да изпратим сигнал, дори и символичен, че след като си против външната политика на ЕС и определяш Общността като "страна на войната", това трябва да има последствия. Да, формални, символични последствия, но смятам, че е много по-подходящо да покажем тези усещания и да свикаме следващите Съвети "Външни работи" и "Отбрана" в Брюксел, след като се върнем от отпуск", посочи той.

Борел каза още, че страните членки са настояли да се вдигне блокадата върху военната помощ за Украйна чрез Европейския механизъм в подкрепа на мира, налагана от "една страна", визирайки отново Унгария, както и върху новия фонд в помощ на страната.

Част от първия транш от неочакваните печалби от замразените руски активи, който трябва да бъде насочен към Украйна следващата седмица, ще бъде  инвестиран и в украинската отбранителна индустрия, съобщи още той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна