Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спартак (Варна) се върна в елита с победа

Спартак (Варна) победи с 2:0 Хебър в Пазарджик
Снимка: БТА

Отборът на Спартак (Варна) се върна в Първа лига с победа 2:0 над Хебър 1918 (Пазарджик) в 1-ия кръг на новото първенство. Срещата в Пазарджик беше определено доминирана от гостите от Морската столица, а лошият терен им попречи да стигнат до по-убедителна и ранна победа.

Ахмед Ахмедов откри резултата в края на първото полувреме, а в добавените минути на срещата асистира и на Антонио Вутов за крайното 2:0. Домакините играха с 10 човека на терена от 18-ата минута, когато Николай Николаев беше изгонен с директен червен картон. Това всъщност е и шести червен картон в първите седем мача на първенството. Хебърци можеха да стигнат и до равенство в началото на втората част, но Олексий Збун пропусна дузпа, стреляйки над горната греда.

Двата отбора явно изглеждаха в доста работен вариант преди началото на първенството, след като новият старши треньор на Хебър Веселин Великов трябваше да изгражда съвсем различен отбор. Спартак (Варна) пък се завърна от Втора лига и логично съставът им е обновен.

Но гостите започнаха по-активно и в 4-ата минута Кристиан Илич стреля опасно, но вратарят на Хебър спаси. В 18-ата минута спартаковци получиха предимство в хората на терена заради червен картон на Николай Николаев. Николаев извърши много грубо нарушение срещу Ивей Ромееш, но съдийката Христиана Гутева в първия момент не реагира. Тя беше извикана от ВАР-рефера Васимир Ел Хатиб да прегледа ситуацията втори път на монитора край терена и след като видя още един път интервенцията, показа директен червен картон на Николаев.

До края на първото полувреме головите положения не бяха много - само две. Но и двете бяха пред вратата на Хебър. В първия случай в 41-ата минута Лесняк стреля, а Дебърлиев спаси. В третата минута на добавеното време Ахмед Ахмедов откри. Франьо Пърце пусна топката напред, резервата Ел Фатахи не се ориентира, а голмайсторът на Втора лига от миналия сезон не сбърка - 0:1 за Спартак (Варна).

Домакините можеха да се върнат в началото на второто полувреме в срещата, когато получиха дузпа. Съдийката Гутева посочи 11-метровия удар заради спиране с ръка от Франьо Пърце на изстрел извън наказателното поле. Украинецът Олексий Збун обаче изпрати топката над горната греда и пропиля чудесна възможност за равенство.

Спартак продължаваше да прави по-опасни атаки и в 55-ата минута можеше да стане и 0:2. Виктор Митев комбинира с Илич, стреля, но прати топката извън вратата. В 64-ата минута за втори път Ахмедов вкара топката във вратата на Дебърлиев, този път след асистенция на Антонио Вутов, но беше маркирана засада.

Спартак (Варна) отново пропусна шанс да вкара в 74-ата минута. Този път Антонио Вутов стреля от близо 20 метра, топката се отби в горната греда за късмет на вратаря Петър Дебърлиев, който само изгледа пътя й. 4 минути по-късно Спартак пропусна нова възможност чрез чудесна контраатака. Ахмед Ахмедов получи великолепен пас, но завършващият удар премина на сантиметри от левия страничен стълб на Хебър. Нов пропуснат гол видяха зрителите в 84-ата минута. Този път Ахмедов изведе Ромееш Ивей сам срещу вратаря, а панамското крило първо стреля във вратаря, а при добавката прати кълбото шокиращо в аут.

Доминацията на варненци продължи и до края. Резервата Даниел Халачев можеше да отбележи дебюта си в Първа лига с гол. Той получи пас от Ахмедов, но стреля неточно. В 90-ата минута пък след последвало от ъглов удар разиграване Ангел Грънчов за втори път прати топката в гредата.

Домакините имаха някакви епизодични атаки през второто полувреме, разчитаха и на центрирания, но едва един път застрашиха Мартин Величков. В добавеното време обаче бяха наказани за втори път. Ахмед Ахмедов проби от ляво, беше задържан, но не падна за дузпа, а центрира на 10-ия метър, откъдето Антонио Вутов я прати във вратата за втори път.

Първенство на България по футбол, среща от 1-ия кръг на Първа лига:

Хебър 1918 (Пазарджик) - Спартак (Варна)  0:2 (0:1)

Голмайстори: 0:1 Ахмед Ахмедов 45+3, 0:2 Антонио Вутов 90+4

пропусната дузпа: Олексий Збун (Хебър) - 49-ата минута

Червен картон: Николай Николаев (Хебър) - 18-а минута

жълти картони: Радослав Терзиев, Енцо Ел Фатахи, Атанас Кабов (Хебър),
Александър Цветков, Антонио Вутов, Ромееш Ивей, Радослав Димитров (Спартак Варна)

Главен съдия: Християна Гутева (София)

ВАР-съдия: Васимир Ел Хатиб (София)

Стадион "Георги Бенковски": 2000 зрители

Състави:

Хебър (Пз): Петър Дебърлиев, Николай Николаев, Олексий Збун, Радослав Терзиев, Мартин Михайлов,
Уилям Фонкю, Божидар Пенчев (68 - Калоян Кръстев), Набил Макни, Георги Търтов (68 - Октай Хамдиев),
Атанас Кабов, Шейх Диаманка (20 - Енцо Билал Ел Фатахи)

Спартак (Варна): Мартин Величков, Франьо Пърце, Йоан Бауренски, Александър Цветков, Филил Лесняк,
Виктор Митев (76 - Матео Петрашило), Ромееш Ивей (87 - Даниел Халачев), Ахмед Ахмедов,
Кристиан Илич (67 - Антонио Вутов), Ангел Грънчов, Радослав Димитров


По публикацията работи: Антони Йорданов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна