Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тадей Погачар пропуска ОИ в Париж заради преумора

Тадей Погачар спечели 111-ото издание на Обиколката на Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Категоричният победител в завършилото в неделя престижно състезание в колоезденето Тур дьо Франс – словенецът Тадей Погачар, се оттегля от участие в Олимпийските игри в Париж, обявиха от националния комитет на страната днес.

Погачар спечели трета Обиколка на Франция и стана първият състезател от десетилетие насам, който в един сезон печели и във Франция, и "Джиро д'Италия" след Марко Пантани през 1998-а година. Причината той да не е селектиран в тима е поради преумора, се казва още в официалното съобщение на НОК на Словения.

Мястото му в словенската колоездачна формация за стартовете на Олимпиадата, която започва в края на тази седмица, ще бъде заето от съотборника му и на професионално ниво Домен Новак. Новак влиза в отбора и вместо Примож Роглич, който явно няма да защитава титлата си в индивидуалното бягане по часовник от Токио, тъй като се възстановява от катастрофа. Новак ще се присъедини към словенския състав от Ян Тратник, Матей Мохорич и Лука Мезгец, които оформят отбора на страната.

"За съжаление, Тадей Погачар няма да бъде сред състезателите в Париж. Ще го замени колегата му в клуба, а и приятел Домен Новак, на когото желаем всичко най-добро. Още веднъж – поздравления да победителя в Тура, за третата му победа в най-престижното състезание по колоездене в света и се надяваме той да си почине добре и да се подготви за следващите предизвикателства", се казва в съвместно изявление на Олимпийския комитет на страната и на колоездачния съюз.

Така или иначе, 25-годишният Погачар вече заяви, че няма да се състезава във Вуелтата на Испания – третото от престижните състезания в своя спорт, като се надява да бъде в топ-форма за Световното първенство, което е планирано за септември в Швейцария.

Въпреки очакванията на Тур дьо Франс да има сериозна битка между словенеца и Йонас Вингегор (Дания), това напрактика не се случи. Вместо това той облече жълтата фланелка на лидера, след като спечели етап 4 и никога не позволи на най-големите си съперници да се доближат до него до края на пътя на състезанието. И затвърди доминацията си, като спечели "часовника" в неделя за своята 17-та победа в кариерата. Той финишира с повече от шест минути пред Вингегор в генералното класиране и девет пред третия Ремко Евенпул - един от олимпийските фаворити.

"Със сигурност ми е минавало през ума да участвам във Вуелта, хората ти казват да отидеш да направиш това или онова, така че, разбира се, беше там“, каза Погакар. Но аз се опитвам да не обръщам внимание на това и да ми влиза от едното ухо и са излиза от другото. Щастлив съм от успеха във Франция. За мен да сложа черешката на този сезон би означавало да имам наистина хубав август, да се отпусна малко, да се подготвя добре за Световното първенство и след това да дам всичко от себе си там“, каза Погачар, който няколко пъти повтори, че Световното първенство е следващата му голяма цел.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна