Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лявото трябва да бъде такова, каквато беше БСП преди 15 години – с много лидери, а не с един, който тропа по масата, изтъкна той

Георги Кадиев: Нинова си представяше лявото обединение като Варшавския договор. Трябва да е като ЕС

"Най-важно за бъдещото обединение е как ще се вземат решенията в него"

| Интервю
Георги Кадиев
Снимка: БТА

Ако се прави обединение на лявото, то трябва да е качествено ново. Корнелия Нинова си представяше лявото като Варшавския договорБСП в ролята на Съветския съюз и малки сателитни партии, които изпълняват, а ако не го правят – им пращат танкове. Ако ще правим нещо ново и различно, то трябва да наподобява Европейския съюз.

Това заяви пред БНР Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите и бивш депутат от БСП, лидер на партия "Нормална държава".

"За това нещо трябва време. Вярно е, във Франция го направиха за 4 дни, защото се обединиха срещу Марин льо Пен, а не "за" лявото. Резултата го видяхме – три дни след изборите се изпокараха."

Трябва от лидерския модел на Корнелия Нинова да се мине към обратното, убеден е Кадиев, който напомни, че в БСП винаги е имало много крила.

Сега лявото трябва да бъде такова, каквато беше БСП преди 15 години – с много лидери, а не с един, който тропа по масата, коментира Георги Кадиев в предаването "Преди всички". Той определи като грешни политиката и представите на Нинова за ляво обединение.

"Най-важно за бъдещото обединение е как ще се вземат решенията в него", смята Кадиев.

Като "добра, но напълно нереалистична" той определи идеята на Мая Манолова за пълно преосноваване на лявото.

"Бяха направени плахи опити да ни поканят, през трети лица, през членове на парламентарната група. Прозвуча ми несериозно", обясни той за предстоящото днес събиране в Стара Загора, което ще направи първа крачка към ляво обединение.

Лявото обединение е за всички онези гласоподаватели, които бяха загубени, обобщи Кадиев.

Според него има "математически начин" третият мандат "да стане", но той включва прекалено много компромиси и затова е безсмислен.

Не сме готови за влизане в еврозоната, изрази мнение бившият заместник-министър на финансите. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна