Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЛАДУ за петнадесети път в Националната художествена академия

Между 1 и 31 август тази година за петнадесети път в делничните дни от 9 до 18 часа ателиетата на Националната художествена Академия ще съберат децата и учениците между 6 и 18 г., за да рисуват. Лятната академия за деца и ученици тази година е посветена на 130-годишнината от рождението на Жорж Папазов и летните Олимпийски игри в Париж.

Изборът на творчески ателиета е много голям: "Академично рисуване“, "Живопис“, "Графика“, "Скулптура“, „Илюстрация“, „Комикс“, „Калиграфия“, „Чудния свят на изкуството“, „Керамика“, „Мозайка“, „Витраж“, „Икона“, „Кукли“ и „Куклена къща“, „Експериментална живопис“, "Стоп моушън анимация“, „Рециклиране – скулптури и играчки от отпадъци“, „Ръчна хартия и папие маше“, „Сценография и кукли за куклен театър“, „Костюми“, Порцелан и стъкло“, „Текстил“, „Плакат и картички с еко-кауза“, а за по-големите ученици: „Компютърна графика и анимация“.

Освен работата в ателиетата на НХА, програмата включва лекции и рисуване в музеите и галериите, пленерно рисуване, а също и срещи с артисти. Анжела Минкова, например, ще покаже древната арабска техника за рисуване върху вода "Ебру“, Златка Андреева – как се прави ръчна хартия, темата на работилницата на Ваня Иванова, куклен режисьор е "Живият предмет“, а Анри Кулев ще представи новия си анимационен филм "Копче за сън" по "Пет приказки“ от Валери Петров.

С децата ще работят студенти от различните специалности в НХА и завършили втора специалност "Теория и практика на художественото образование“ възпитаници на Академията. Разнообразието е голямо, принципът на участие е максимална гъвкавост, така че деца и родители да успеят да съчетаят и участието в Лятната академия, и почивката си. 

Повече за Лятната академия за деца и ученици ще научите от Мария Ландова, основател и ръководител на проекта.

Снимка – НХА

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна