Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква е разликата между инфлуенсър, журналист и пропагандатор

Снимка: YouTube

С младия актьор, ютюбър, влогър и граждански активен лъв Стефан Попов-Чефо не ви срещаме за пръв път. Той е на 30 и се изявява по най-различни обществено значими, културно-политически теми, за да приобщава най-различни хора към идеи, ценности, послания.

Признава, че в началото – преди около 5 години, когато той самият е на 25, в канала си е пускал „класическите за интернет простотии и пълнеж“, по-комерсиални видеа и без да се оправдава, казва, че в крайна сметка е нужно да играеш по правилата на играта, за да стартираш и натрупаш каквато и да е аудитория, „защото с много смисъл много трудно можеш дори да влезеш в някакъв алгоритъм на предлагането в Ютюб.

В момента Чефо има 170 000 абонати и 555 публикувани видеоклипа.
И разбира се, продължава да си задава въпроса на всеки творец и мислещ човек: Защо?

"Явно моята семейна среда, в която съм възпитан, е била такава, че е изградила в мен някаква отговорност за мястото, където живея. С течение на времето и с порастване на моята аудитория, аз осъзнах, че тази платформа все повече може да става трибуна на моите идеи и най-важното - аз да успявам по някакъв начин да съм от полза на все по-малката мислеща част на нацията ни."

Стефан Попов-Чефо

Вълнува се, че всеки гони личния си успех и повечето ни сънародници нехаят за общата картинка, за положението в страната и просперитета на българите като народ.

След натиск от ремкламодатели и рекламонедатели той променил към по-предприемаческа нагласата си за разработване на теми. Много по-лесно за него би било да прави видеосъдържание за фитнес например (има дадености за това), но не – той предпочита на снима и говори за медийна грамотност, за войната в Украйна, за чувството за общност между хората, за узаконяването на проституцията и други обществено значими теми, да прави политическа сатира.

"Разликата между един влогър, инфлуенсър, ютюбър, журналист и един пропагандатор е, че първите искат просто да ти дадат гледни точки, да ти представят някаква фактология и ти въз основа на тях да изградиш мнение. Пропагандаторът просто ти казва какво мнение да имаш."

Чуйте разговора на Даниел Ненчев.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна