Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

| обновено на 26.07.24 в 13:46
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.
Снимка: БНР

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост.

"Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски приказки, и обещава да завладее сърцата на всички, които обичат да мечтаят и откриват нови светове.

В книгата родителите на Гошко и Мими, главните герои, проучват пътните карти и чертаят планове за следващото си приключение. Докато те планират, любопитните деца се взират в смълчаното море и чакат с нетърпение. Те знаят, че морето само привидно мълчи. През нощта то не спи, а отваря вратата на тайния си живот и разказва на сънуващите. Водата, макар и да изглежда обикновена, крие в себе си множество тайни, вълшебства и мъдрост. Чрез страниците на тази книга, малките читатели ще разберат, че водата може да бъде суха и ще открият, че целият морски свят е населен със същества, които донякъде приличат на нас – те имат свой език, мислят, чувстват, страдат и обичат. Един умен и добър делфин винаги е готов да помогне на изпаднали в беда земни деца, откриватели и мечтатели.

В предаването "Нашият ден", в рубриката "Разговорът", Лилия Старева сподели повече за вдъхновението за "Морски приказки". Тя разказва за 9-годишните герои и техния приятел – делфин, които имат неограничена фантазия и възможности да пътуват и мечтаят в сънищата си.

Старева обяснява, че водата, според героите, е жива, защото в нея присъстват различни царства и същества. Изборът на имената на героите също не е случаен – Мария е най-разпространеното и най-святото женско име, а Георги е символ на победоносец и герой.

Децата в приказките на Старева приемат своите приключения като истина. Героите в книгата побеждават, но не със сила, а с любов и чувство за дълг да защитават. В края на романа, Гошко се превръща в Георги, който има силата да прекръсти един принц от Злотан в Златан и да му вдъхне златна доброта.

"Морски приказки" вече може да бъде намерена в книжарниците и обещава да стане любимо четиво за всички, които обичат магичните светове и приключенията.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени