Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева:

Няма превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон

"Измерените показатели за качеството на въздуха към настоящия момент не дават предпоставка за застрашаване на живота и здравето на хората и животните в региона"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Към настоящия момент няма регистрирани превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон. Няма и регистрирани превишения на 8-часовата норма за въглероден диоксид". 

Това заяви пред БНР зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева. Още вчера РИОСВ и Изпълнителната агенция изпратиха екип на място и мобилна лаборатория, която да проследи качеството на атмосферния въздух след взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин. 

Тя посочи, че в първите часове от пожара е имало регистрирани завишени показатели по данните за измерване на концентрация на фини прахови частици. Към настоящия момент ситуацията се стабилизира и в 12 часа спадна до 12 микрограма на кубичен метър при средно денонощна норма от 50 микрограма на кубичен метър, уточни зам.-министърът. По думите ѝ предстои да бъдат събрани достатъчно данни за 24-часов период, за да се извърши окончателна оценка по отношение на фините прахови частици. 

Измерените показатели за качеството на въздуха към настоящия момент не дават предпоставка за застрашаване на живота и здравето на хората и животните в региона, увери Ренета Колева в интервю за предаването "Хоризонт за вас". 

Тя уточни, че на всеки час получават данни за всички мерени показатели. И посочи къде е позиционирана мобилната станция: 

"Мобилната станция към настоящия момент е позиционирана в с. Гара Елин Пелин, на около километър, където е възможно най-близката точка до населеното място по посока на вятъра в зоната, където е разрешено и има необходимото захранване и съответно е безопасно". 

Всички институции са на място и предприеха необходимото, за да се намали рискът, да няма риск за здравето на хората, коментира заместник-министърът. 

Тя посъветва хората да запазят спокойствие. По думите ѝ подобни инциденти се използват за внушаване на страх сред хората, които в последните години са по-чувствителни по отношение на качеството на въздуха. Тя посъветва хората също да се съобразяват с указанията на компетентните органи на място, за да има превенция по отношение на риска. 

Цялото интервю на Даниела Големинова и Виктория Петрова с Ренета Колева в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени