Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ние сме единствената коалиция, която след съвместно управление с ГЕРБ отново сме в парламента"

Атанас Атанасов: ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията в бъдещи съюзи

Конституционният съд е политически орган, премахната нашите текстове и оставиха на ГЕРБ за служебно правителство

| Интервю
Атанас Атанасов
Снимка: БТА

Винаги съм твърдял, че независимо от различните проблеми, които имаме, коалицията ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията. На това трябва да почиват нашите бъдещи съюзи.

Това каза съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов в интервю пред БНР.

„В предната кампания ние се занимавахме с това да обясняваме на избирателите какви успехи има правителството „Денков“ и беше важно. Мисля, че в предстоящата кампания трябва да се съсредоточим, да се обяснява на хората бъдещето с наше участие в управлението. Промени вътрешнополитически и външнополитически аспект, промени в министерствата и повишаване на доходи и жизненото равнище на хората“, каза Атанас Атанасов.

Според него решението на Конституционния е „за пореден път прегради реформата в Съдебната власт“.

„КС е само по наименование е съд, това е политически орган, на практика е втората камара на парламента. Той се формира по квоти на президента и парламента. Не съм съгласен с коментаторите, които разглеждат решението юридически. То е политическо решение“, аргументира тезата си съпредседателят на ПП-ДБ.

И допълни: 

"Българската прокуратура няма такъв аналог в света, може би само в Русия остана нещо, това е старата съветска система - главният прокурор е вездесъщ, когато обслужва интереси се превръща в бухалка. Това решение на Конституционния съд ни казва – „ако искате промени, свикайте ВНС“. Аз бих казал, че в тази политическа криза само ВНС ни трябва."

Атанасов коментира, че са отменени само текстовете, предложени от ПП-ДБ, а тези от ГЕРБ и ДПС, за служебния кабинет, си остават и това се забелязвало от всички.

„ГЕРБ не бяха ентусиазирани привърженици на съдебната реформа, явно статуквото в съдебната власт и прокуратурата ги устройва. В същия момент, това което предложиха, за служебния премиер, ги устройва, защото към момента имат марионетно правителство на Главчев. И след следващите избори, макар че, Борисов казва да се смирим, пак не биха се притеснили, защото те разполагат с тази нелегитимна изпълнителна власт, която упражняват в свои интерес“, каза ген. Атанасов.

Той напомни, че политическата криза продължава дълго и това оказва влияние на обществения климат. Като пример посочи, че Инспекторатът на ВСС е с изтекъл мандат и завършва втори.

Коста Стоянов: Решението на КС показа, че държавата се управлява задкулисно от Пеевски и ГЕРБ

Съпредседателя на ПП-ДБ се надява, че президентът Радев и администрацията му са положили усилия и за третия мандат ще изберат парламентарна група, която има най-големи шансове да състави правителство.

Иначе от ПП-ДБ наблюдават вътрешнопартийните раздори в БСП и ДПС и не коментират с кого евентуално биха се съюзили.  

"За третия мандат, ако ни поканят ще отидем на срещи да обсъдим възможностите и да видим какъв вариант се предлага", обеща Атанас Атанасов.

„Ние сме единствената коалиция, която след съвместно управление с ГЕРБ сме отново в парламента, другите досега изчезваха. Наясно съм, че тази тактика „разделя и владей“ ще се прилага спрямо нас, но се надявам, че сме по-мъдри и узрели, да не допуснем да се случи това и с нас“, каза генералът.

Цялото интервю с ген. Атанас Атанасов чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени