Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Стоянов: Държавата трябва да застави мобилните оператори навсякъде да има връзка

| Интервю
Снимка: Pixabay

"На места няма обхват и не може да бъдат известени хората. Писали сме писма до всички комисии, до министъра на вътрешните работи, на отбраната, до ДАНС, парламентарни комисии. Няма никакво решение. Това, което тогава казвахме, сега се случва."

Това обясни пред БНР Румен Стоянов, изпълнителен директор на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България, който има дългогодишен опит като кмет на Калофер.

Всички сигнали, подавани до институциите, са включвали населените места у нас, в които след спиране на тока мобилните оператори нямат никакво покритие, уточни той.

"Държавата трябва да застави тези мобилни оператори дори като спре токът, навсякъде да имаме връзка", коментира Румен Стоянов в предаването "Преди всички" относно последните бедствени ситуации с пожарите и невъзможността да бъде известено населението в някои от пострадалите райони.

Във връзка с активирането на системата за ранно предупреждение BG Alert той смята, че трябва да има много сериозна комуникация между местната и държавната власт и решението следва да е съвместно.

Необходима е още работна ръка с техника, за да се коси и поддържа от кметствата, посочи Стоянов във връзка със запустелите участъци в по-малките населени места, които стават много уязвими при евентуален пожар.

"Никой от кметовете не е избягал от отговорност това да се поеме и да се върши от тях. Но трябва работна ръка, машини, горива."

Има голям политически натиск кметове на населени места да не влизат в сдружението, обяви Румен Стоянов като даде примери с кметове на ГЕРБ и ДПС.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени