Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Еразъм+" обединява България и Гърция в проект за жени, жертви на насилие

| обновено на 30.07.24 в 09:28
Снимка: www.europarl.europa.eu

Проектът "Нови възможности за жени, жертви на насилие, чрез изкуство", реализиран по програмата "Еразъм+", е резултат от партньорство между сдружение и неправителствена организация в България и Гърция. Основната цел на проекта е да демонстрира как различни видове изкуство и арт терапия могат да окажат положително въздействие като част от формалната терапия за жени, преживели физически и психически тормоз, както и за лица, преживели травма.

Проектът поставя акцент върху важни социални проблеми, свързани с половото неравенство, пред които са изправени жените. Чрез различни дейности и споделена информация, проектът се стреми да насочи вниманието към тези въпроси и да предложи нови перспективи за справяне с тях.

Като част от инициативата, беше създаден наръчник, озаглавен "Нови възможности". Той предоставя литературен преглед на въпроси, свързани с пола, арт терапията и художествените работилници в България и Гърция. Наръчникът е полезен както за специалисти, работещи в сферата, така и за граждани, които се интересуват от видовете терапии.

Деница Йорданова, координатор проекти към сдружение "Ти можеш ли", сподели повече за инициативата и нейното значение в ефира на "Нашият ден".

"Този проект е насочен към изследване на приложението на арт терапията като средство за справяне с травми, както в България, така и в Гърция. Проучваме различните видове арт терапия, които се използват в момента, и сравняваме предлаганите практики в двете страни. Първата част на проекта беше фокусирана върху разговори с психолози и специалисти, работещи в кризисни центрове.

На базата на направените проучвания, създадохме наръчник, който предоставя литературен преглед на въпросите, свързани с неравенството между половете и терапевтичните практики в Гърция и България. Цялата информация в наръчника е предоставена от консултативни центрове и неправителствени организации. Наръчникът е подходящ както за специалисти, така и за граждани, които се интересуват от видовете терапии."

Проектът "Нови възможности за жени, жертви на насилие, чрез изкуство" не само разкрива потенциала на арт терапията, но и предлага ценни ресурси и информация за преодоляване на травмите и постигане на по-голямо равенство между половете.

Чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени