Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е сред големите производители на боеприпаси, а нямаме подготвени кадри

Полк. о. з. Красимир Петров: От гръцка страна не е разминирано в планината Славянка

| Интервю
с. Петрово пожарът в планината Славянка
Снимка: БГНЕС

Изключително важно е да имаме подготвени кадри по боеприпаси. България е една от най-големите производители на боеприпаси, а нямаме собствени обучени кадри. Преди години се обучаваха в Тула и Ленинград (сега Санкт Петербург), Русия. Имаше катедра в Шумен и беше закрита. Наложително е да се вземат мерки от МО.

Това предупреди о. з. полковник Красимир Петров, отговарял за артилерийско въоръжение в Българската армия, в интервю пред БНР.

„В Шумен да се възстанови тази специалност, където да се обучават офицери за складовете на МО и за служба КОС на МВР, както и за цивилни фирми. Дано министър Запрянов да ме чуе. Това не е само мое лично мнение“, препоръча полковникът.

За минните полета в планината Славянка, където продължава да бушува пожар, прехвърлил се от гръцка територия, той каза, че гърмят противопехотни мини от страна на съседите ни.

„Мините са поставени по време на студената война, за да препятстват нахлуването на войски от едната на другата територия и обратно. Българската страна подписа международна конвенция за унищожаване на мини. Извадихме всички пехотни мини от наша страна, утилизирахме ги и в склад на армията има около 7000 броя за учебна дейност“, обясни полк. Петров.

Той бе категоричен, че противопехотните мини, които затрудняват гасенето на пожара в Славянка, са от гръцка страна.

„Когато гръмна заводът в Миджурово и 15 души загинаха, там утилизираха точно гръцки противопехотни мини, немско производство, защото гърците нямат потенциал да си ги утилизират. Те бяха докарали само мините в складовете им“, припомни Красимир Петров.

И обясни, че когато се минира поле се прави карта, на която се отбелязва, къде са поставени, за да може после да се разминира, ако се наложи да преминава собствена войска.

„Такива карти има, а вътрешният министър каза, че след пожара ще има разговор с гръцката страна, за да се реши проблема. Сега гърмят мини от гръцка страна“, заяви полковникът, който е отговарял за артилерийското въоръжаване на Българската армия.

Той открива много нарушения и за взрива в склада за фойерверки в Елин Пелин и прогнозира, че най-малко 2 години ще продължи разследването.

„Досега, където е имало такива взривове, напоследък не са малко, трудно се доказва причината, поради която е възникнало взривяването, тъй като няма кой да каже“, предупреди полк. Петров.

И коментира причините: 

"Първо – територия, където се съхраняват пиротехническите средства. Те трябва да са в отделни хранилища, отдалечени, така че като се изчисли тротиловия еквивалент и ако се взири едно помещение, да не засегне другото. Самите складове в Елин Пелин са като гаражни клетки и са едно до друго."

Другото било липса на дисциплина: 

"Забранено е след работно време да се влиза и да се работи, а те са направили точно това и са присъствали хора, които нямат работа там. А това момче, което викало такси, недоумявам! Дъщерята на доц. Шишков какво прави там, не е работник и специалист? Зарите се правят с кълба – боракс, може да е бил дефектен, може да е имало статично електричество от неподходящи дрехи.

Полк. Петров е категоричен, че нямаме достатъчно опитни и подготвени специалисти, изучавали взривни средства и боеприпаси. И прогнозира, че около 2 години може да продължи разследването: Карнобат, Долни Лом, Петолъчката - не се стигна до нищо.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени