Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в Малешевската планина не е овладян, утре в гасенето се включват два шведски самолета

Снимка: Кети Тренчева, БНР

Все още не са овладени пожарите в планините Малешевска и Славянка. В помощ на гасенето от въздуха днес ще се включи хеликоптер, а утре - и два шведски самолета, съобщи вчера директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов.

Към момента няма разрастване на пожара в Малешевска планина над Струмяни. До късно снощи продължи битката с огъня. Направени са широки просеки, за да бъдат защитени най-вече трите села Цапарево, Кърпелево и Гореме. 

Територията на пожара обаче е сериозна - над 12 хиляди декара. Целият район е задимен, носи се натрапчива миризма на изгоряла гора.

Екипите от пожарните служби, горските стопанства и военнослужещи вече са в планината. Очаква се днес в гасенето по въздуха да се включи и хеликоптер, а утре идват самолетите от Швеция по задействания европейски механизъм за помощ при бедствия.

Много доброволци от общинските формирования в района пристигнаха в координационния център в село Микрево и очакват разпореждания от кризисния щаб. 

Вече няма опасност и от другата страна на границата. Пожарът в РСМ е спрян и загасен на километър от нея. 

На българо-гръцката граница в планината Славянка продължават действията по недопускане на разрастването на пожара в българска територия. Огънят, който навлезе на 300 метра в борова гора, е заграден от широки просеки в квадрат от около 3000 декара в биорезервата Алиботуш. Над 80 огнеборци продължават  гасенето и днес.

Огнеборците очакват днес допълнително доброволци. Създадена е организация за опазване на имуществото на 110-те жители на селата Цапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани вчера.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще посетят 24-та авиобаза Крумово. Двамата ще се срещнат с личния състав, във връзка с участието на военнослужещи в борбата с големите горски пожари .

Военният хеликоптер "Кугър" отново ще се включи в гасенето на пожари, след като са преминати нужните проверки и след определените часове работа, обясни министър Атанас Запрянов.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна